Сб. Окт 5th, 2024

ВПЛИВ ВОЛОГОСТІ НА БЕТОН

Від того, як буде виконана сушка бетону, залежить міцність, теплопровідність, щільність і багато інших характеристик. У наш час на ринку будматеріалів можна знайти безліч спеціалізованих пресів і сушарок, завдяки яким затвердіння бетонної суміші пройде без будь-яких дефектів. У цій статті ви дізнаєтеся про вплив вологості на бетон і багато іншого.

ПРИЧИНИ ЗАЙВОЇ ВОЛОГИ В БЕТОНІ

Найчастіше зустрічаються випадки, коли на етапі замісу бетонної суміші була допущена помилка в розрахунку пропорцій, що призвело до додавання зайвої вологи. Є два варіанти, що може статися зі сумішшю:

  1. Якщо ви трохи перевищили норму рідини в бетоні, то є шанс того, що він затвердіє, але цей процес сповільниться в 2-3 рази. Після повного висихання, дана суміш втрачає від 20 до 40% своїх властивостей;
  2. Якщо ви значно перевищили норму вмісту води, то така суміш вважається повністю непридатною, адже вона втрачає понад 70% своїх властивостей. Також така речовина не підлягає затвердінню.

ПРОЦЕСИ ЗАТВЕРДІННЯ БЕТОНУ В РІЗНІ ПОРИ РОКУ

Вологість всередині виробу з бетону також залежить від пори року, адже температура навколишнього середовища також дуже важлива для протікання процесу затвердіння. Зменшення температури висушування, що може відбуватися під час будівництва восени або весною, через зниження хімічних процесів у рідині сповільнює процес затвердіння, це часто можна зустріти в спорудах з портландцементу або шлакопортландцементу, які мають багато різних добавок. Вважається, що під час зниження температури до мінусової (-5С) висушування бетонної суміші сповільнюється через незамерзаючу воду, що міститься в порах. Наступне зниження температури до -10С знищує гідратацію. Подальше збільшення щільності під час розморожування бетонної суміші та набір стандартної міцності визначаються змінами в структурі цементу. Якщо заморозка сталася після поміщення цементу в опалубку, то наступне збільшення тепла доводить до розташування бетону та збільшення початкової міцності. Іноді бетон замерзає, досягаючи тієї «максимальної» щільності, коли утворений склад вже готовий до використання без деформації тиску замерзлої води, втрата кінцевої щільності буде мінімальною.

ВИСНОВОК

Під час замішування бетонної суміші потрібно точно розрахувати пропорції всіх інгредієнтів. У разі невдачного замісу варто його переробити. Також немаловажно контролювати оточуючу температуру під час сушіння, щоб уникнути деформацій.

Добавить комментарий

Ваш адрес email не будет опубликован. Обязательные поля помечены *