Чт. Апр 25th, 2024

Пустотність бетону впливає на довговічність і технічні характеристики спорудженого з нього об’єкта. При зниженні цього показника будівельна суміш радикально змінює свої властивості, залишаючись непідвладною перепадів температур, високої вологості і тиску грунту. На зменшення процентного вмісту пустот в бетоні впливає кілька факторів — ось основні.

Фракція наповнювача і його тип

Будь-яка бетонна суміш складається з в’яжучого компонента (цементу), заповнювача (дрібного і великого) і води. Можуть вводитися спеціальні добавки, що змінюють властивості суміші в залежності від умов експлуатації будівельного об’єкта (гідрофобізуючі, протиморозні та ін.).

Основний обсяг суміші (80-85%) складають заповнювачі – це жорсткий каркас бетону, вони знижують усадку, перешкоджають утворенню тріщин. На показник пустотності впливають:

  • співвідношення між великим (гравій, щебінь і т. д.) і дрібним (пісок) видом заповнювача — пісок заповнює великі порожнечі, зменшуючи кількість витраченого цементу і покращуючи якість суміші;
  • форма фракцій великого наповнювача — оптимальним вважається округла або кубовидная форма; лещадная (сплощена) або голчаста допускається тільки в низькому процентному вмісті (не більше 35%), тому що знижує міцність бетону після застигання.

Визначити показник пустотності в різних заповнювачах можна, заливши 10-літрове відро з гравієм або щебенем водою. Обсяг вилитої води буде дорівнює%пустот – при 5,5 л це буде 55%. Існують нормативи допустимої наявності пустот в різних типах заповнювачів:

  • пісок-37%;
  • гравій-45%;
  • щебінь-50%.

Кращим є використання грубозернистих гранітних заповнювачів з додаванням піску щільності не нижче 1700 кг/м3.

При правильному підборі пропорцій різних фракцій заповнювачів отримують бетонні суміші із заданими якісними характеристиками.

Якість цементу

Цемент-основна частина бетонної суміші, що впливає на його характеристики міцності. Від того, який склеює здатністю володіє цемент, залежить якість бетону.

Порошок отримують при подрібненні цементного клінкеру-штучної або природної сировини після випалу до спікання. Чим менше зерна цементного порошку, тим більше їх поверхню і, відповідно, набагато вище і швидше клеюча здатність при реакції з водою. Якщо у звичайного цементу питома поверхня зерен на 1 г становить 2000-3000 см2, то у високоміцних марок цей показник досягає 6000 см2.

Використання цементу тонкого помелу дозволяє отримати суміш з максимальними обволікаючими властивостями і можливістю швидкого заповнення пустот.

Якість води

Від якості і кількості води залежить щільність і міцність суміші: як надлишок, так і недолік негативно впливає на властивості кінцевого продукту. Для приготування бетону необхідно використовувати чисту (краще питну) воду з низькими показниками кислотності. Негативно позначаються на якісних характеристиках використання води:

  • ґрунтовий;
  • торф’яної або болотної;
  • річковий або морський;
  • з домішками кислот, солей, гіпсу і т. д.

У промислових умовах воду для виробництва бетону обов’язково перевіряють в хімічній лабораторії.

Як знизити пустотність бетону

У домашніх умовах для отримання суміші з оптимальними показниками проводять кілька операцій:

  • розділяють заповнювач на фракції за допомогою сита;
  • складають зернову суміш з максимальним заповненням пустот;
  • використовують цемент тонкого помелу;
  • застосовують пластифікатори або інші добавки для підвищення зчіплює здатності.

Самостійно зробити якісний бетон можуть небагато-потрібно професійне обладнання, достатньо часу і спеціальні знання. При великих обсягах будівництва набагато економічніше придбати готовий бетон. Коштувати він буде трохи дорожче, але окупиться економією часу і довговічністю.

Добавить комментарий

Ваш адрес email не будет опубликован. Обязательные поля помечены *