Оскільки взимку будівельні роботи не закінчуються, виникла необхідність змінити склад бетону – саме так з’явився так званий зимовий бетон. У Росії його використовують давно, але в чому його відмінність від стандартного і чому його застосовують не завжди, відомо не всім.
Головна особливість зимового бетону в тому, що він володіє більш високим в порівнянні зі стандартним порогом міцності. Це потрібно для того, щоб до моменту замерзання суміш придбала необхідну міцність – тоді всі інші процеси, що відбуваються при мінусовій температурі, не торкнуться конструкції з бетону і не зашкодять їм.
Протиморозні добавки покликані нормалізувати процес набору міцності, але їх застосовують не завжди. Сьогодні в Росії найчастіше використовують технології, які дають бетону встоятися:
- Термос. Тут все просто-бетонну конструкцію розміщують в утепленій опалубці. Температура повинна бути не нижче 15 і не вище 30 градусів. Грає роль початкове тепло-до моменту охолодження бетон вже набирає необхідну міцність.
- Підігрів (прогрівання). Ця технологія полягає у використанні електродів – їх занурюють в рідку ще суміш, а після пропускають по ним струм. Є й інші способи – із застосуванням інфрачервоного опромінення, індукційного нагріву і т. д.
Добавка — це компоненти, які перетворюють бетон зі звичайного в той самий зимовий. Технологія відпрацьована, полягає в тому, що вода при мінусовій температура (до певної межі) не змінює своє агрегатний стан, тим самим створюючи умови для нормальної швидкості затвердіння бетону. Найчастіше в якості добавок використовують:
- хлориди натрію або кальцію;
- карбонат калію;
- нітрат натрію.
Що буде, якщо не ввести добавки і використовувати стандартний бетон взимку:
- верхні шари бетонної конструкції або фундаменту розкришаться під дією низьких температур;
- міцність конструкції буде поставлена під удар.
А ось зимовий бетон довше не замерзне, при цьому міцності конструкції нічого не зашкодить, разом з нею залишиться не належному рівні і довговічність. Зимовий бетон необхідно використовувати відповідно до правил – кількістю добавок і використанням визначених в кожному з температурних режимів.