Вс. Май 19th, 2024

Щоб вода не замерзла і суміш швидко схопилася, використовують протиморозну добавку в бетон, яку можна зробити своїми руками. В основному це сольові речовини, що дозволяють затвердіти бетону в морозну погоду. Вони впливають на зниження температури суміші, в результаті схоплювання проходить швидше, зменшуються грошові витрати в зв’язку зі скороченням кількості цементу. Однак досвідчені будівельники попереджають: не можна використовувати добавки, якщо бетонна конструкція експлуатується при підвищеній вологості, так як солі можуть негативно впливати на арматуру.

Зміст

  1. Види добавок
  2. Плюси і мінуси протиморозних домішок
  3. Як зробити своїми руками?
  4. Правила додавання в розчин

Види добавок

Фахівці виділяють 2 групи:

  • сповільнювачі або слабкі прискорювачі застигання;
  • домішки, що прискорюють затвердіння бетонної суміші.

Класифікація добавок на хімічній основі

Назва Характеристика
Антифриз Зменшує температуру кристалізації суміші
Не впливає на темп формування структури
Збільшує або трохи знижує швидкість схоплювання розчину
Сульфат Забезпечують велику швидкість створення щільності суміші
Сприяють виділенню тепла
Добавки-прискорювачі Знижують температуру замерзання рідини

Плюси і мінуси протиморозних домішок

Позитивні моменти використання такі:

  • здійснення робіт зі зведення бетонних конструкцій навіть в холодну пору;
  • збільшення міцності будівлі в результаті підвищення реакції зчеплення;
  • використання виробу в промисловості;
  • підвищення терміну експлуатації;
  • збільшення морозостійкості, вологонепрохідності;
  • низька вартість добавок;
  • прискорення застигання бетонної суміші;
  • легкість в наданні форми, завдяки збільшенню рухливості;
  • незмінність структури розчину.

Однак будівельники виділяють і недоліки:

  • використання більшої кількості цементу;
  • токсичність деяких речовин, що входять до складу;
  • зниження заявленої потужності, міцності бетонного виробу;
  • збільшення ризику корозії.

Як зробити своїми руками?

Перед початком роботи обов’язково вивчають деякі вказівки, виконання яких призводить до ефективного результату:

  • Якщо роботи виконуються в снігопад, знадобиться споруда захисного укриття.
  • Щоб приготувати суміш, використовують теплу воду, обігрівають компоненти перед приготуванням.
  • Температура суміші після змішувача повинна бути в діапазоні 15-25 градусів тепла.
  • Показник кількості добавки солей залежить від температури повітря: від 0 до -5 град. — потрібно 2% від загальної маси, а від 6-15 градусів морозу -4%.
  • Характеристики бетонозмішувача і тривалість змішування визначають однорідність розчину.

Дотримання вимог міцності до бетону в морозну погоду викладені в СНиП 3.03.1—87. Відповідно до цих вимог не рекомендовано збільшувати міцність конструкції більше 20%, ніж було заявлено в проекті.

Так як хлоридні солі сприяють корозійних пошкоджень, додають нітрит-нітрат кальцію. Для поліпшення пластичності додається сечовина в кількості 7-10% від загального обсягу. При приготуванні морозостійких добавок своїми руками використовують також аміачну воду, кількість якої в розчині залежить від температурних показників. Коли ж використовується антифриз, керуються спеціальними таблицями розрахунків для різних робіт і показань градусника. Але фахівці рекомендують купувати тільки цей тип домішок.

Розчин стане більш пластичним, якщо в ньому буде сечовина.  Аміачну воду в суміш доливають, беручи до уваги температуру зовнішнього середовища.

Правила додавання в розчин

Протиморозні добавки приєднують разом з водою до піску, цементу і пластифікатора. Використовувати такі домішки можна тільки при мінусовій температурі від 15 до 25 градусів. Маса добавок в суміші займає 0,02% від кількості цементу. При температурі нижче очікуваної, додають на 0,05% добавки більше з кожним градусом. А також треба не забувати про утеплення конструкції протягом двох діб. Важливо пам’ятати про запобіжні заходи в ході роботи: використовувати рукавички, запобігати попадання розчину в очі і на шкіру, не виливати в каналізацію, водойму і грунт.

Добавить комментарий

Ваш адрес email не будет опубликован. Обязательные поля помечены *