Сб. Июл 27th, 2024

Цемент — найбільш поширений вид в’яжучого компонента, який використовується при виготовленні будівельних розчинів і бетону. Висока якість конструкції можна отримати тільки при застосуванні цементу, характеристики якого повністю відповідають нормативам. Недобросовісні виробники і постачальники замість якісного продукту пропонують склади, що містять повторно перемелений цемент, порошок з вогнегасників, різні перемелені виробничі відходи. Тому необхідно знати основні правила вибору портландцементу, що дозволяють уникнути покупки контрафакту.

На які параметри необхідно звертати увагу при покупці цементу

Про якість сипучого продукту багато говорить його зовнішній вигляд. Він повинен бути сухим, без твердих грудочок, легко протікати через пальці. Особливо текучим є порошок після його вивантаження пневмопродувкою з автоцементовоза. Звичайний колір портландцементу-сірий з відтінками від світлого до темного або сіро-зелений. Наявність грудочок свідчить про те, що термін придатності матеріалу закінчився, або про те, що він зберігався в неналежних умовах. Якщо грудки м’які, легко розпадаються при натисканні пальцями, то такий цемент ще можна використовувати в будівельних роботах. Якщо грудки руйнуються тільки при додатку значних зусиль, а в результаті утворюються тверді частинки з гострими краями, значить, порошок втратив частину своїх в’яжучих характеристик. Для створення відповідальних конструкцій такий матеріал застосовувати не рекомендується.

При покупці в’яжучого в мішках необхідно обмацати тару, в першу чергу – кути, оскільки саме в цих місцях починається твердіння порошку при підвищеній вологості або занадто тривалому зберіганні. Вміст мішка має бути податливим при натисканні, а отверділі ділянки – відсутні.

Як перевірити якість цементу в домашніх умовах

Вдома можна провести експрес-перевірку, яка дозволить визначити явний контрафакт, прострочений і погано вимішаний продукт.

Як приблизно оцінити якість цементу без застосування спеціального лабораторного обладнання:

  1. Готуємо мінеральну воду типу «Єсентуки-4», «Липецька», «Нарзан», «Боржомі» та металевий посуд для замішування.
  2. У захисних окулярах і рукавичках замішуємо цементне тісто. В процесі одержувана їдка суміш може розбризкуватися, тому обов’язкова наявність захисних засобів.
  3. З цементного тіста ліпимо диск з потовщеною центральною частиною і більш тонкими краями. Якщо портландцемент якісний, він схоплюється вже протягом 5-10 хвилин. Цементний диск відчутно нагрівається. Фальсифікат майже не схоплюється-протягом першої години після замішування зразок практично не гріється. Прострочений або неякісний цемент схоплюється окремими ділянками, тріскається.
  4. Якщо диск схопився, поміщаємо його в поліетиленовий пакет і залишаємо на 2-3 дні. Коржик, виготовлена з якісного портландцементу, повинна тримати форму. Допускається наявність неглибоких тріщин. Зразок з неякісного матеріалу покривається глибокими тріщинами або зовсім розколюється.

Визначити якість цементу, а особливо його марку, зі 100% достовірністю можна тільки в лабораторних умовах.

Основні рекомендації-як уникнути покупки неякісного цементу

Існує кілька простих, але ефективних правил, що дозволяють звести до мінімуму або повністю уникнути покупки будівельного матеріалу, що не відповідає нормативам:

  • Звертайте увагу на вартість. Ціна на портландцемент може відрізняється від середньої по регіону не більше ніж на 7 %. Якщо в’яжуче дуже дешеве, це або контрафакт, або крадений продукт.
  • Купуйте будівельний матеріал в магазинах, що працюють постійно протягом декількох років. Продавці, які тривалий час торгують на одному місці, не будуть реалізовувати товар з сумнівними характеристиками.
  • Звертайте увагу на дату засипки матеріалу в тару. Поцікавтеся у продавця, в яких умовах зберігалися мішки. Якщо продукт зберігався на вулиці, то його краще не купувати.
  • Віддавайте перевагу продукції від перевірених виробників.

При покупці великої партії цементу рекомендується замовити експертизу матеріалу в лабораторії, щоб переконатися в його якості та відповідності заявленій марці.

Добавить комментарий

Ваш адрес email не будет опубликован. Обязательные поля помечены *