Клас бетонної суміші є одним з найважливіших показників його якості, так як говорить про міцність даного матеріалу. Цей показник визначається експериментальним шляхом.
Як визначають міцність бетону
Спочатку з бетону відливають Куби з ребром 15 см і чекають їх затвердіння в тих умовах і такий термін, які будуть актуальні при використанні сумішей в будівництві. Потім надають силовий вплив на ці Куби в спеціальній установці. Чим більше навантаження витримує матеріал, тим вище його стійкість до стиснення.
Маркування КЛАСІВ бетонних сумішей: таблиця
Існує стандартна будівельна класифікація всіх бетонних сумішей за класами (ГОСТ 26633), і кожен зразок має показник міцності (так звана кубиковая міцність).
Згідно з європейськими стандартами, клас маркується латинською літерою «b», біля якої стоїть вказівка на опір матеріалу тиску в МПа. Наприклад, клас в 30 присуджується бетону, Куби з якого витримують тиск 30 мегапаскалей, або близько 70 тонн.
Чим вище цифрове значення в зазначенні класу, тим вище фортеця даного матеріалу.
Марка бетону та інші показники його міцності в класифікації
Раніше користувалися радянською класифікацією міцності бетону. Показники маркувалися буквою » m » і мали цифрове значення, відповідне опору тиску на кубічний бетонний зразок, що виражається в кг/см2. В даний час будівельники все ще схиляються до застарілої класифікації бетону за марками.
При класифікації бетонних сумішей використовують і стандарт «m«, і більш сучасний стандарт»b». У зазначеній таблиці наведені обидві класифікації з аналогами обох стандартів в одному рядку. Наприклад, бетон класу B 20 має порівнянний по міцності аналог M 250.
У таблиці наведені інші класифікації для визначення якості бетону, його міцності.
Також бетонні суміші проходять експериментальну перевірку на:
- фортеця при вигині;
- пластичність при розколюванні;
- розтягнення по осі при розриві;
- морозостійкість;
- вологостійкість;
- легкоукладальність.
Для додання різним видам бетону необхідних якостей використовують розрахунок процентного співвідношення інгредієнтів в складі сумішей.